Nilkkamurtuman hoito

Nilkkamurtuman hoito sekä jalkamurtuman hoito VACOped tyhjiöortoosin avulla on nykyaikainen ja tehokas hoito-optio.

Kliiniset tutkimukset osoittavat VACOped ortoosin käyttäjillä erinomaisia etuja hoitotuloksissa, nopeammassa toipumisajassa ja työhön paluussa verrattuna tavanomaiseen kipsisidoshoitoon ¹̓ʼ²ʼ³ʼ⁴ VACOped nilkkamurtuman hoito -ortoosi sopii niin operatiiviseen kuin konservatiiviseen hoitoon ja antaa merkittäviä etuja sekä asiakkaalle, että ortopedille.

Baijerilaisen OPED GmbH:n kehittämässä ja valmistamassa ”walker” tyyppisessä VACOped kävely-ortoosissa yhdistyy kipsisidokseen verrattavissa oleva vakuus, nykyaikaisen ortoosin lujuus ja keveys, säädettävyys ROM-toiminnalla sekä ainulaatuinen tyhjiöteknologia, joka takaa parhaan mahdollisen yksilöllisen istuvuuden, raajan ja haavan erinomaisen kevennyksen sekä sujuvan ja nopean asennuksen.

Ota yhteyttä »

Saksalainen innovaatio nilkkamurtumien hoitoon

VACOped ortoosi kehitettiin Saksassa 90-luvulla nilkka- ja jalkapöytämurtumien hoitoon kipsisidoksen tilalle. Sen kehittämisessä käytettiin hyväksi lasketteluteollisuuden käytössä olevaa muovi- ja tyhjiöteknologiaa. Tulos on erittäin tukeva mutta kevyt, hengittävä, toiminnallinen ja monipuolisesti säädettävä ortoosi.

Seuraavan 15 vuoden aikana nilkkamurtuman hoito Saksassa ja Sveitsissä onkin suoritettu pääsääntöisesti ilman kipsisidoksia. Tällä hetkellä näissä maissa esim. nilkkamurtuman hoito suoritetaan 90% varmuudella juuri VACOped tyhjiöortoosilla. Tuote tuli maailmanlaajuiseen levitykseen 2000-luvun alussa, ensi vaiheessa urheilijoiden ja vähitellen myös yleiseen käyttöön.

VACOpedin asentaminen on helppoa:

Nilkkamurtuman hoito VACOpedin avulla

VACOped:ssa on ainutlaatuinen tyhjiöteknologialla toimiva tukipehmuste, joka muokkautuu täydellisesti jalan / raajan muotoon ja on koska tahansa nopeasti uudelleen muokattavissa esim. turvotuksen laskiessa, mahdollisen hiertymän tai häiritsevän paikkakohtaisen paineen takia jne. Vaihdettava ja pestävä pehmytosa mahdollistaa hyvän hygieniatason, joka mm. vähentää haavatulehdusriskiä.

Ortoosin kevyt, mutta erittäin luja ja kestävä runko-osa takaa vähintään kipsisidokseen verrattavissa olevan tuen nilkalle / jalalle.

Nopeampi toipuminen

Jalan aikainen varaus nopeuttaa kuntoutumista ja ennaltaehkäisee syvän laskimon tukoksia. ROM säätötoiminnolla voidaan nilkka säätää liikkumattomaksi määrättyyn kulmaan -15° - + 30° tai säätää sille haluttu kontrolloitu vapaa liike. Kontrolloidulla vapaalla liikkeellä ehkäistään nilkan jäykistymistä ja irrotettava / vaihdettava keinupohja edesauttaa liikkumista. VACOped ortoosiin asennettava jalan varauksen ilmaisin (10-30kg/ 20-40kg / 30 – 50 kg) helpottaa huomattavasti asiakkaalle annetun varausohjeen noudattamista.

Ortoosin mahdollistama aikainen varaus ylläpitää verenkiertoa raajassa, poistaa turvotusta, parantaa kudoksen hapensaantia, joka vähentää haavakomplikaatioriskiä sekä nopeuttaa jalka- / nilkkamurtuman paranemisprosessia. On myös huomattu, että edellä mainitut toiminnot vähentävät käyttäjillä syvän laskimon tukoksen riskiä verrattuna staattisiin kipsisidoshoitoihin (akillesjänne tutkimus ruotsissa, vielä kesken).

Nilkkamurtuman hoito voidaan aloittaa lähes heti leikkauksen jälkeen

Nilkkamurtuman hoito VACOpedin avulla voidaan monesti aloittaa lähes heti leikkauksen jälkeen, tai tuotetta voidaan käyttää konservatiiviseen hoitoon.

Riippumatta siitä, onko hoitotapana operatiivinen vai konservatiivinen hoito, voidaan VACOped ortoosi asentaa jalkaan heti joko leikkauksen jälkeen tai konservatiiviseen hoitoon, eikä väliaikaista kipsisidosta tai esim. takalastaa yleensä tarvita. Tämän ansiosta nilkkamurtuman hoito myös suoraviivaistuu.

Tyhjiöelementin froteinen pehmusteosa on esim. leikkausasiakkaalla vaihdettavissa ja/tai pestävissä heti ensikäytön jälkeen. Tuotepakkaus sisältää kaksi pehmusteosaa, joten nilkkamurtuman hoito voidaan toteuttaa mahdollisimman puhtaasti, jolloin mahdolliset iho-ongelmat ovat myös vältettävissä.

Täydellinen immobilisaatio tai kontrolloitu aikainen varaus ja liike, VACOped ortoosilla vähemmän komplikaatioita sekä aikasäästöä ja kustannustehokkuutta.

VACOpedin avulla tapahtuva nilkkamurtuman hoito on sairaalakohtaisesti muokattavissa hoitoprotokollaksi, joka on jokaisen asiakkaan hoitoon osallistuvan hoitohenkilön helppo seurata. Virhemahdollisuudet vähenevät ja asiakkaalle voidaan aina taata paras mahdollinen hoito kaikissa olosuhteissa.

Muokattava, hygieninen ortoosi vähentää kompikaatioriskiä

VACOped ortoosin säädettävyys, uudelleen muokattavuus, toiminnallisuus ja korkeatasoinen hygienia vähentävät komplikaatioriskiä verrattuna kipsisidokseen. Jalka- ja nilkkamurtumien yhteydessä esiintyvät komplikaatiot kuten turvotus, iho-ongelmat, painaumat, lihasten ja nivelten toimintahäiriöt, laskimotukos ja CRPS kipuoireyhtymät voidaan vähentää / välttää oikein käytetyllä VACOped tyhjiöortoosilla.

Urheilijan nilkkamurtuman hoito VACOpedilla

Akillesjänteen repeämän tai nilkkamurtuman hoito VACOped ortoosin avulla on saavuttanut suuren suosion globaalisti. Nopeampi ja turvallisempi kuntoutuminen, haavakomplikaatioiden välttäminen, aikaisempi ja helpompi liikkuminen ilman kainalosauvoja ja esimerkiksi sallittu uiminen ortoosilla on omalta osaltaan vaikuttanut VACOped ortoosin käytön jatkuvasti kasvavaan trendiin.

Tutustu VACOped tuotteiden valikoimaamme »

Nilkkamurtuman hoito - Lisätiedot oped-international.com

1 P.Honigmann, S. Goldhahn, Atertreatment of malleolar fracture following ORIF-functional compared to protected fuctional in a vacuum-stabilized orhesis: a randomized controlled trial, Arch Orthop Trauma Surg, 11 October 2005, Springer verlag 2006
2 J.Franke et al, The dynamic vacuum orthosis: a functional and economical benefit, Int. Orthopaedics (SICOT), 6 November 2006, Springer verlag 2007
3 U.Stöckle, B.König, A.Tempka, N.P.Sudkamp Humbolt University Berlin, Cast Immobilisation or Vacuum Stabilizing System? Early Functional Results After Osteosynthesis of Ankle Fractures, Der Unfallchirurg, Vol. 103, March 2000, 215-219
4 F.Neumayer MD, Y.Arlettaz MD, X. Crevoisier MD, E.Mouhsine MD PD, University Hospital Lausanne, Result of a new conservative and functional treatment for the recently ruptured Achilles tendon.

Nilkkamurtuma hoidetaan tyhjiöortoosilla

Lue lisää aiheista:
- Akillesjänne repeämä
- Laskimotukos

Tutustu myös Facebook-sivuihimme!